вівторок, 1 січня 2019 р.

Тема заняття: Коригування орфографічних помилок (13.01.2021)

 1. Переглянути відео 

                                            Хіт-парад орфографічних негараздів. Частина 1

                                      Хіт-парад орфографічних негараздів. Частина 2 


2. Виконати завдання

Прочитайте та виправте помилки. Поясніть правопис. За потреби скористайтеся орфографічним словником української мови.

Слово піктография походить від латинского «піктус» — малюю і грецкого «графо» — пишу. Піктографию, або малюнкове писмо, вважають первиною формою писемності. Наскельні малюнки, писаниці і петрогліфи, були прямими попередниками майбутної писемьності, незважаючи на те, що від зображенного на стінах Альтаміри або капової печери бика і до того часу, коли схиматичний малюнок бичачої голови став першою спробою графічно відтворити, перидати звук «А», проминули тисячолітя. Літера народилася не одразу.

Піктограма — складний малюнок чи серія малюнків, що не ілюструють розповід про певну подію, а самі виконують роль оповіді, перидають у малюнках зміст цієї події. Піктографія — це ще не писемьність у повному розуміні цього слова, оскільки вона не була системою сталих умовних знаків і не перидавала звуків мови, що нею розмовляв автор піктограми. Проте вона все-таки є першою формою спілкуваня з допомогою накреслювальних знаків. Тому піктографію можна вважати найбезпосереднішим перидвісником писемності.

Піктографія започатковується десь наприкінці камяної доби, коли в процесі розвитку людського суспілства виникає потреба перидати певну інформацію на відстані або закріпити її у часі.

Щоб прочетати піктограму, не треба знати мови тієї людини, яка написала, точніше, намалювала ту чи іншу піктограму. Потреба у фіксації усної мови зявляється значно пізніше, в процесі подалшого розвитку суспільства, коли житя вимагало досконаліших та складніших засобів спілкуваня не тільки між окремими людьми, а й між плименами, навіть різними народами.

А проте піктографія виявилася найпоширенішою, справді невмирущою формою спілкування між людьми.

Піктограми живуть і в наші дні, і не тільки як залишки минулого, а як зручний спосіб взаєморозуміня.

«Нащадками» піктографічного письма можна вважати деякі сучасні дорожні знаки, риклами, вивіски.

У тібеті відомий такий звичай: оголошуючи війну, надсилають ворогові диривинку, на якій зроблено стілки зарубок, скільки воінів візмуть участь у збройному нападі (За П. Утевською).

Немає коментарів:

Дописати коментар